Blå Torsdag på Blå Kors

Blå Kors vil bli kulturscene for hele byen, og starter konsertserien Blå Torsdag. Knut Reiersrud er blant artistene som stiller til gratis konserter.
(Fra Fædrelandsvennen)

Av Torgeir Eikeland – fvn.no

– Vi vil bli et kultursenter i Kristiansand, og dette er bare starten, sier Arild Solheim som er daglig leder på Norges eldste Blå Kors-forening. Helt siden 1909 har mennesker med rus og vanskeligheter søkt nødhavn hit til lokalene i Gyldenløvesgate. Nå vil Solheim utvide tilbudet etter ide og initiativ fra bluesgitaristen Ronnie Jacobsen.

– Blå Kors har alltid vært et tilbud for dem som sliter med livet, og nå vil vi utvide virksomheten til forebyggende og holdningsskapende arbeid. Vi vil gjøre blåfargen litt lysere, og vi ønsker å nå ut til de brede lag i befolkningen og by på et attraktivt, rusfritt tilbud. Vi vil skape glede på en sunn måte, sier Solheim.

– En torsdag i måneden skal vi ha konserter her i Blå Kors-kirka, og vi legger lista litt høyt. Vi skal ha i alle fall en nasjonalt profilert artist i semesteret, sier Ronnie Jacobsen.

Reiersruds jul

Selveste Knut Reiersrud skal ha blitt meget begeistret for ideen da han fikk høre om den. 12. desember kommer han til å sitte på scenen under det store Jesus-bildet og øse av det han kaller «julerepertoaret» sitt.

– Det består av dels folketoner og dels blues, sier Jacobsen.

Først ut i serien er imidlertid hans eget band Det Glade Vanvidd som spiller torsdag 7. november. DGV er et lokalt stjernelag av bluesgitarister, og består foruten ham selv av Johnny Augland, Tor Einar Jacobsen og Per Fredriksen. Bookingen til vinter- og vårprogrammet er godt i gang.

Blå Dager

– Alle artistene stiller til veldig lave honorarer, sier Arild Solheim. Prosjektet er så langt finansiert av gaver fra næringslivet og private, og det er bare begynnelsen på en utvidet og utadrettet kulturvirksomhet fra Blå Kors.

– I juni planlegger vi Blå Dager med åpent hus. Det blir konserter, kunst, workshops og foredrag fra tre scener, sier Jacobsen.

– Siden dette er rusfritt, finnes det også en rekke legater vi kan søke penger fra. På konsertkveldene blir det naturligvis mulig å gi en gave til Blå Kors, selv om arrangementet altså er helt gratis å besøke, sier Arild Solheim.

Ertesuppe og samtaler

– Vi forsøker å etablere en sosial arena i forkant av konsertene med servering av ertesuppe, sier Jacobsen. Kaffe og iskake fra sponsor Hennig-Olsen blir det også, samt det arrangørene håper blir gode samtaler.

– Mange artister har historier på godt og vondt, og flere har sagt seg villige til å fortelle om disse i intervjuer på scenen før konserten, sier Jacobsen.

– Det har jo vært innom en del artister også her hos oss opp igjennom, men vi kan selvsagt ikke fortelle hvem de er, sier Solheim.

Med disse forebyggende konsertene håper han å redusere et «kundegrunnlag» som har vært veldig stabilt for Blå Kors alle de 104 årene det har eksistert.

– Det er nok ikke mange som har en jobb der de håper på at grunnlaget for jobben skal forsvinne, men sånn har vi det her, humrer Solheim.