En musikalsk festaften

Alt ligger til rette for en skikkelig musikalsk festaften når Relfex, et av Skandinavias ledende gospelkor gjester Storsalen hos Blå Kors Kristiansand 17. oktober.

Av Ivar Eidsaa

Reflex med sin berømte og dyktige dirigent Martin Alfsen fremstår i dag som et av de ypperste gospelkorene i Skandinavia. Koret kan se tilbake på hele 23 plateutgivelser, en mengde TV-opptredener og en lang rekke konsert- og festivalengasjementer bak seg.

Reflex med dirigent Martin Alfsen i spissen fremstår som et av Skandinavias aller beste og mest populære gospelkor. Fredag 17. oktober står de på scenen hos Blå Kors Kristiansand
Reflex med dirigent Martin Alfsen i spissen fremstår som et av Skandinavias aller beste og mest populære gospelkor. Fredag 17. oktober står de på scenen hos Blå Kors Kristiansand

Med utgangspunkt i Østre Frikirke i Oslo der koret startet opp midt på 70-tallet driver koret i dag semiprofesjonelt og har ofte vært å se med store artistnavn som Peter Jøback, Andrae Crouch eller Secret Garden.

Etablert i 1973

Reflex kan spore sine røtter helt tilbake til 1973. I 70-årene slo Jesusvekkelsen over Norge, og med den fulgte ny musikk. Gospelrytmer og jazz- og rockinspirerte toner fikk innpass i mange kirker og forsamlinger. I Østre Frikirke i Oslo ble Reflex startet som et korarbeid for tenåringer. Den første dirigenten var drammensmusikeren Trygve Moe. Høsten 1977 overtok 18-åringen Martin Alfsen, som hadde vært medlem av koret siden starten, den musikalske ledelsen. Etter hvert fikk koret, som ikke lenger bare var et tenåringskor, mange medlemmer med annen tilhørighet enn Frikirken, og tidlig på 80-tallet begynte koret for alvor å markere seg utenfor Østre Frikirkes vegger.

«Kallet»

DSC_0195
Reflex har besøkt Kristiansand ved flere anledninger, og koret har alltid flotte solister

I 1982 platedebuterte Reflex med LP-en «Kallet». Den neste utgivelsen skulle gjøre Reflex til et etterspurt gospelkor i Norge. Koret turnerte ivrig over hele landet, deltok på store festivaler, som Skjærgårdsgospel og Arena, og innledet også et samarbeid med den engelske artisten Adrian Snell. Sammen med Snell presenterte Reflex musikkverket «Alpha & Omega” på en mengde konserter i Norge, i Holland og også i selveste Londons Royal Albert Hall vinteren 1989. I 1988 kom «Shine Your Light», som var et mer rendyrket gospelalbum, der det både ble sunget på norsk og engelsk. Tittellåten var skrevet i samarbeid mellom Martin Alfsen og Tore W. Aas, som senere i 1988 skulle starte opp Oslo Gospel Choir. «Shine Your Light» var den første norske gospelkorutgivelse på CD, og for den skulle koret motta prisen som «Årets kristne artist» i 1988.

Sommeren 1993 kom CD`en «Denne Dagen», og ble den mest solgte gospelutgivelsen i Norge og inneholdt sanger som skulle bli blant korets mest kjente. Tittelsangen har funnet sin plass i flere sangbøker og salmeboktillegg, mens «Like A Mighty River» er den av korets sanger som har dukket opp i flest coverversjoner

Benny Andersson og Bjørn Ulväus

DSC_0098
Publikum kommer til å høre en rekke av Reflex` mest kjente sanger.

I tillegg til egne prosjekter har Reflex ofte samarbeidet med andre artister og musikere. I 1994 framførte Reflex Benny Andersson og Bjørn Ulväus’ musikal «Chess» i en EBU-konsert sammen med Kringkastingsorkesteret. I 1997 ga Master Music ut CD`en «Juleselskap», som var et samarbeid mellom Reflex og den kjente norske jazzmannen og orkesterlederen Kjell Karlsen. Gospellegenden Andraé Crouch var gjesteartist på utgivelsen «Når flammen tennes» i 1996, og i samarbeid med IKO og komponisten Geir Hegerstrøm tok koret seg av solist- og korinnslagene på ungdomsmusikalen «Betlehem 2000» i 1999. Høsten 1998 feiret Reflex sitt 25-årsjubileum med utgivelsen av dobbelt-CD-en «25 favoritter» – en samling av korets mest etterspurte sanger.

Og nå gjester altså koret Kristiansand, igjen. Så sett av fredag 17. oktober. Vi kan garantere en festaften!