Ekte, nært og usminket  

Jørn Hoel tok publikum med storm da han gjestet Blå Kors Kristiansand torsdag kveld. I en konsert som varte tett på to timer, innbød han publikum til et ekte, nært og usminket møte med seg selv, sin musikk og sint tekster som sier så mye.

Ivar Eidsaa

Det var en Jørn Hoel i storform som entret scenen i Storsalen til Blå Kors i Gyldenløvesgate 60. Stolradene i Storsalen var fylt til randen, på galleriet likeså. Så mange kom at det ble rigget en solid storskjerm ute på gateplan. Blå Kors ante nok hvor det bar, etter solide oppslag både i Fædrelandsvennen og Kristiansand Avis. Man hadde fått tillatelse fra politiet til å stenge kvartalet mellom Holbergsgate og Kronprinsensgate for biltrafikk. En rekke stoler ble satt ut og etter hvert var det en anselig mengde mennesker som samlet seg utenfor fordi det ikke var flere ledige stoler inne.

Grep publikum

Jørn Hoel grep publikum fra første sekund. Det er få artister som byr på seg selv i like stor grad. Publikum var samstemte. Som en av publikummerne sa det etter konserten: «En utrolig flott konsert, og ikke minst at han bød så på seg selv, uten at det ble for personlig, et minne jeg vil leve på lenge».

Jørn Hoel er gladgutten fra Tromsø, men også en artist som med sine tekster viser at han har levd livet. Det ble et rørende øyeblikk da han fortalte om hun som kom på alle konsertene Jørn Hoel holdt i Trøndelag, til tross for at hun var svekket som følge av en sjelden muskelsykdom og satt i rullestol. Med stor møye formidlet hun at neste gang Hoel kom til Trøndelag, skulle hun sykle ham i møte. Det var få som trodde på akkurat det, fortalte han.

– Men da jeg gjestet Steinkjer neste gang, kom hun meg i møte på en spesiallaget trøsykkel. Det sier litt om hvor langt du kan komme når du setter deg mål og ikke gir opp, fortalte han.

– Det var til henne jeg skrev «Cumbia for stive hofter», la han til.

«Til en venn»

Selvsagt ble det også plass til de sangene som har gjort at Jørn Hoel har sunget seg inn i musikkhistorien og norske hjerter med låtene «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», og ikke minst «Lost in the Tango».

Det sier litt om hvordan han griper publikum, at da Jørn Hoel sang «Til en venn», satt publikum trollbundet på denne nære, ekte, åpne og usminkete sangen om vennskap. «Jeg glemmer aldri dagen da sola var blitt borte, ….da vil jeg alltid ta imot deg hvis du trenger en venn». Rett og slett et av disse konsertøyeblikkene som blir så sterke der og da for det publikummet som er til stede.

Også Ronnie Jakobsen som har tatt initiativet til Blå Torsdag, sa seg godt fornøyd etter konserten.

– Jørn Hoel har mye å by på, og han appellerer til et bredt publikum, noe vi fikk et fint bevis for i kveld. Vi håper virkelig han kan komme tilbake ved en senere anledning, sa Ronnie Jakobsen.

Jørn Hoel trollbandt publikum fra første sekund.

Jørn Hoel trollbandt publikum fra første sekund.

Det ble en ekte, nær og usminket konsert

Det ble en ekte, nær og usminket konsert

Jørn Hoel fylte på med en rekke gode historier mellom låtene.

Jørn Hoel fylte på med en rekke gode historier mellom låtene.

Jørn Hoel i samtale med Arvid Solheim, daglig leder ved Blå Kors Kristiansand, hvor Solheim fikk frem ukjente sider av Tromsøartisten.

Jørn Hoel i samtale med Arvid Solheim, daglig leder ved Blå Kors Kristiansand, hvor Solheim fikk frem ukjente sider av Tromsøartisten.

Publikum sang med av full hals på flere av låtene.

Publikum sang med av full hals på flere av låtene.

Allerede tre kvarter før konserten startet, var samtlige stoler i Storsalen besatt.

Allerede tre kvarter før konserten startet, var samtlige stoler i Storsalen besatt.

En rekke publikummere samlet seg på gaten utenfor.

En rekke publikummere samlet seg på gaten utenfor.

Der kunne de følge konserten via storskjerm

Der kunne de følge konserten via storskjerm

Som takk kunne Arvid Solheim overrekke Jørn Hoel en egen mikrofon.

Som takk kunne Arvid Solheim overrekke Jørn Hoel en egen mikrofon.