Cup med mening: Årets håndballfest i Kristiansand

‘- Velkommen til håndballfest for barn og ungdom i Kristiansand 6.-9. august! Vi byr på fantastiske opplevelser både på og utenfor banen, med håndballspillere i verdensklasse, konserter og attraksjoner. I tillegg støttes det viktige arbeidet Blå Kors gjør for barn og unge som sliter med ulike utfordringer, derfor er dette “cup med mening”.

Av Ivar Eidsaa

Stemningen er stor på klubbkontoret til toppserieklubben Vipers i Kristiansand. De siste brikkene er falt på plass, og det som er klart, er at Vipers sammen med Søgne Håndballklubb og håndballklubben AK28 inviterer både til en breddeturnering for jenter og gutter i aldersgruppen 8-15 år, samt en eliteturnering for jenter og gutter i aldersgruppen 16-18 år i begynnelsen av august neste år. I tillegg blir det en egen eliteturnering for seniorene hvor både Larvik Håndballklubb og det danske topplaget Esbjerg har takket ja til å skulle delta.

– Turneringen vil gi noe til alle. For de yngste vil det være inspirerende å oppleve elitespillere på nært hold, og for de eldste vil et entusiastisk publikum motivere til ekstra innsats, sier Marcussen.

Terje Marcussen i Vipers, Tore Løvland i Søgne HK og Arvid Solheim, daglig leder i Blå  Kors Kristiansand, inviterer til Blue Viperscup i august.
Terje Marcussen i Vipers, Tore Løvland i Søgne HK og Arvid Solheim, daglig leder i Blå
Kors Kristiansand, inviterer til Blue Viperscup i august.

Genererte millionoverskudd

[su_row][su_column size=»2/3″]Marcussen er ingen novise når det kommer til å arrangere cuper. Basert på tidligere erfaringer, tyder alt på at turneringen neste sommer kan bli en stor suksess. Da Marcussen satt sentralt i styre og stell i fotballklubben Fløy på Flekkerøy i Kristiansand, tok han initiativet til Color Line Cup for å skaffe til veie midlene som skulle til for å kunne anlegge kunstgress på stadion, og skaffe Fløys andel som var nødvendig for å få bygget ny idrettshall på Flekkerøy. Det begynte forsiktig, med rett i overkant av 200 lag. Etter få år var cupen vokst betydelig. Fra år tre og utover genererte cupen en million kroner i overskudd, som var med både til å finansiere kunstgress, klubbens andel til nytt klubbhus og midler som gjorde det mulig å kunne drifte klubbens sportslige satsing på en god måte. Nå som sentral i Vipers, ønsket Marcussen å etablere en håndballcup som kunne sikre både et høyt sportslig tilbud for både elite og bredde, og ikke minst kunne bidra til et overskudd til de arrangerende klubbene Vipers, Søgne HK og AK28. I utviklingsarbeidet har Marcussen samarbeidet tett med Arvid Solheim, daglig leder i Blå Kors Kristiansand.

En cup med mening

– Det er utrolig spennende å arrangere cupen i samarbeid med Blå Kors. Cupen har fått navnet Blue Viperscup – en cup med mening. Alle og enhver kan ha godt av å tenke at det er ikke bare innen idretten man kan være med å bidra, men også i andre sammenhenger for mennesker som ikke har det like bra som alle andre. Dette vil cupen bære preg av. Det sportslige står selvsagt i fokus. Men det vil også selvsagt være innslag som gjør at noen nok vil reflektere over disse spørsmålene, sier Marcussen.

– For klubbene som er med, vil cupen generere et overskudd som gjør at alle klubbene kan utvikle sine klubber videre. For Vipers` del vil cupen bidra til at vi kan få gjort opp all gammel moro, slik at vi blir satt skikkelig i stand til å satse målrettet og betydelig i årene som kommer, sier Marcussen.

– For Blå Kors sin del vil jeg anta et overskudd bidra til at organisasjonen kan gi et tilbud på viktige satsingsområder for Blå Kors, om dette er Barnas Stasjon, Kompasset eller andre tilbud, sier Marcussen.

Marcussen sier videre at hvor stor turneringen kan bli, er opp til arrangøren. Men gjøres det et bra arbeid, ser han ikke bort fra at cupen på sikt kan vokse til å omfatte mellom 400 og 500 lag totalt, med andre ord at cupen kan bli en av Norges aller største.

Er hyperaktive

– Vi tror at det å kunne bli med på en cup med sommer, sol og Sørland vil gjøre at mange vil delta. Da vil de bli med på en cup med et variert innhold, med konserter og mye sportslig moro. Vipers, Larvik og Esbjerg skal spille en eliteturnering og hver kveld vil deltakerne få med seg en skikkelig toppkamp i Aquarama. Vi jobber også med å få TV2 til å sende turneringen direkte på fjernsyn, forklarer han. Sammen med Blå Kors legges også listen høyt når det gjelder underholdning. Ønsket er å ha en tre-fire kunstgressbaner som rulles ut i Tresse med turnering for de yngste der, og med en scene hvor det vil være konserter og annen underholdning. Det samme vil vi gjøre i Aquarama. Det vil også bli en rekke aktiviteter på vannfronten, alt for å skape så mange gode opplevelser og minner som mulig for dem som er med. Det er da vi kan gi en cup med mening, sier Marcussen.

I tiden frem mot jul skal det drives et svært målrettet arbeid for å sikre at så mange klubber og lag som mulig blir med på Blue Viperscup 6.-8. august neste år. Alle klubbene er kartlagt, hvem som ofte drar på cuper og hvem som ikke gjør det. Alle klubbene vil bli tilskrevet, og samtlige vil bli fulgt opp og kontaktet i etterkant.

– Dette gjør vi for å sikre at alle ser at der de må være med neste år, er på Blue Viperscup i begynnelsen av august. Vi må være hyperaktive, og det er vi nok innimellom, ler Terje Marcussen.

Besøk Blue Vipers Cups hjemmeside

[/su_column]
[su_column size=»1/3″]

Stolt og glad

– Som styreleder i Blå Kors Kristiansand er jeg utrolig stolt og glad for det flotte og positive samarbeidsprosjektet som er inngått med Vipers Kristiansand, Søgne HK og AK28, sier Svein Langelandsvik, styreleder i Blå Kors Kristiansand.

AnnsatteBK_Svein-180x180

– Blå Kors er opptatt av å skape trygge arenaer for barn og unge! Idrett skal være et sted hvor man knytter vennskap gjennom felles gleder og prestasjoner. Alle barn og unge har ulikt utgangspunkt – ulikt ståsted – og kanskje noe ulike forutsetninger – men ALLE voksne har muligheten til å være «Den ene» som bidrar til gode erfaringer og minner for livet ut, sier Langelandsvik.

– Cupen er en unik mulighet til å markedsføre arbeidet som Blå Kors driver, sier Arvid Solheim, daglig leder i Blå Kors Kristiansand.

Bakgrunnen for at cupen i det hele tatt så dagens lys, var at Terje Marcussen i Vipers og Solheim diskuterte hva klubben og Blå Kors kunne gjøre sammen. Resultatet ble Blue Viperscup. Det er for å gi barn og unge gode opplevelser hva håndballen angår, og samtidig gi Blå Kors mulighet til å markedsføre arbeidet som ligger bak at cupen ser dagens lys.

Langelandsvik sier videre behovene er mange, og at cupen kanskje kan bidra til at flere kan ta skrittet og be om hjelp. Han sier tusenvis av barn og unge daglig opplever rus i nære relasjoner. Det er også tusener som oppleves å bli utsatt for mobbing, og konsekvensene kan være store for de som utsettes for dette.

  • 90 000 barn kommer hver dag hjem til foreldre i rus
  • 60 000 barn og unge opplever å bli utsatt for mobbing hver uke
  • 70 000 barn har symptomer på angst og depresjon
  • 78 000 barn lever i fattigdom i Norge

Barnas Stasjon

Blå Kors har en rekke tilbud for barn/ unge og familier som sliter med ulike utfordringer. Et av dem er Barnas Stasjon. Barnas Stasjon retter sitt arbeid mot å styrke foreldrekompetansen i familier med barn 0-8 år, der foreldre strever med rus- og /eller psykisk helseproblematikk. Barnas Stasjon hjelper da til med veiledning, gode opplevelser og ikke minst gode ferier!

KOMPASSET

Et annet tilbud er KOMPASSET. Å vokse opp i en familie med for stort alkoholforbruk er å utsettes for en langvarig belastning, og preger både barndom, ungdom og voksent liv.    KOMPASSET er et talerør for unge som har vokst opp i alkoholfamilier, og et sted hvor man kan snakke om sine opplevelser. Det siste tilbudet som Blå Kors har lansert, er den landsdekkende tjenesten Snakk om Mobbing. En av to som opplever mobbing velger å holde opplevelsene for seg selv. Dette gjør det vanskelig for voksne å hjelpe til på riktig måte og på riktig tidspunkt. Snakk om Mobbing er Norges første hjelpetjeneste for barn og unge som har spesialisert seg på temaet mobbing.

Blå Kors ferier

Blå Kors gir også et utstrakt tilbud gjennom ordningen Blå Kors ferier. Mange familier har av ulike årsaker ikke mulighet til å dra på ferie i år. Blå Kors ønsker at flest mulig barn skal ha noe å fortelle om når skolen eller barnehagen starter. En ferie for hele familien, – i trygge omgivelser.

Snakk om Mobbing

På høsten 2014 starter Blå Kors opp et helt nytt tilbud, Snakk om Mobbing. Mange unge opplever å bli mobbet, faktisk så mange som mellom 30.000 og 60.000 hver eneste dag. Snakk om mobbing skal ta ungdommen på alvor. Tilbudet lanseres på nett, og er en chattetjeneste. 50 prosent av alle barn og unge som er berørt av mobbing, forteller ingen hva de opplever. Det ønsker Blå Kors å gjøre noe med!
[/su_column][/su_row]