‘- Vi må fange opp de som mobbes og som aldri sier ifra

‘- I løpet av våren er vi trolig i gang. Det er på tide. 40.000-60.000 barn og unge er ukentlig utsatt for mobbing. Når vi så vet at mobbing er den største enkeltårsaken til barns psykiske vansker, er tidlig innsats avgjørende for å forhindre skader som følge av mobbing. Mange av dem som opplever mobbing forteller det aldri til noen. Disse ønsker vi å fange opp.

Av Ivar Eidsaa

- Snakk om mobbing skal være et supplement til dagens tilbud, og med tilbudet vårt tetter vi hull som ikke dekkes av andre, sier Kirsten Rypestøl.
– Snakk om mobbing skal være et supplement til dagens tilbud, og med tilbudet vårt tetter vi hull som ikke dekkes av andre, sier Kirsten Rypestøl.

Kirsten Rypestøl ved Blå Kors Kristiansand er spent, forventningsfull og optimistisk. Hjertebarnet hun har båret på i tre år skal snart etableres og dersom alle brikker legger seg på plass – så blir det oppstart i løpet av våren.

Da kan Blå Kors endelig være i gang med et arbeid som vil bety så mye for så mange!

– Vi har aldri vært nærmere oppstart enn nå, sier Rypestøl. KrF har innstilt på at det bevilges halvannen million kroner årlig over statsbudsjettet til Snakk om Mobbing. Nå håper Rypestøl at budsjettforhandlingene mellom Høyre, FrP, KrF og Venstre ikke betyr at bevilgningen utsettes.

Bemannes med fagpersonell

Pengene det er søkt om skal gå til å drifte Snakk om Mobbing. Snakk om Mobbing skal være en chattetjeneste bemannet med fagpersonell. Hovedkontoret for tjenesten skal ligge i Kristiansand, og tilbudet er for barn og unge i hele landet.

– Vi vet at mobbing kan skape store sår. Vi vet også at mange, svært mange av dem som utsettes for mobbing ikke sier ifra.

Hun har på nært hold sett hva mobbing gjør med dem som utsettes for dette. Redusert selvfølelse, dårlig selvtillit, angst, depresjon, spisevegring, selvmordstanker, selvskading, isolasjon og ensomhet kan være noe av konsekvensene. For samfunnet kan dette igjen føre til dropout fra skole, manglende eller redusert deltakelse i arbeidslivet og langvarig behov for sosialhjelp.

Vanskelig å si i fra

- Vi ser virkelig frem til at tjenesten Snakk om mobbing kan lanseres. Vi har aldri vært nærmere enn nå, sier Arvid Solheim, daglig lieder ved Blå Kors Kristiansand, og Kirsten Rypestøl som skal lede det nye tilbudet.
– Vi ser virkelig frem til at tjenesten Snakk om mobbing kan lanseres. Vi har aldri vært nærmere enn nå, sier Arvid Solheim, daglig lieder ved Blå Kors Kristiansand, og Kirsten Rypestøl som skal lede det nye tilbudet.

Hun viser til at dagens støtteapparat er prisgitt at barna forteller sine nærmeste om sine opplevelser.

– Når nesten 30.000 barn velger å bære på opplevelsene alene, må vi senke terskelen ytterligere for å få dem i tale. Det tror vi at en chattetjeneste kan bidra til.

– Hvorfor er det så vanskelig for den som opplever mobbing å si ifra?

– Ofte ser ikke den som opplever mobbing noen vei ut av situasjonen. Og faktum er jo at vi alle av og til trenger hjelp til å se hvilke alternativer som finnes – og hjelp til å se muligheter for løsning.

Flere kan også ha prøvd å si ifra. Hvis lærer, helsesøster, familie, venner eller andre da ikke tar situasjonen alvorlig og gjør noe med mobbingen, mister man tilliten til – og troen på – at voksne faktisk kan hjelpe.

Siden Kirsten for tre år siden fikk ideen om å etablere et slikt tilbud har hun vært i kontakt med tungt fagpersonell på området. Tilbakemeldingen fra samtlige er at Snakk om Mobbing vil være et godt tilbud, et tilbud det er et stort behov for.

– Et supplement

– Snakk om mobbing skal være et supplement til dagens tilbud, og med tilbudet vårt tetter vi hull som ikke dekkes av andre, sier Rypestøl. Hun viser i så måte til Erling Roland, professor ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger som sier «jeg vil definere Snakk om Mobbing som et veldig konstruktivt forslag! Tjenesten kan gi livsviktig hjelp til dem som er rammet!

– Går alt som det skal og slik det ser ut nå, er vi i gang med tilbudet våren 2015. Det er på tide. Det er mange barn og unge som trenger oss, sier Kirsten Rypestøl med ettertrykk.