En artist utenom det vanlige

Sigvart Dagsland er med årene blitt en av våre mest kjente og kjære artister. Førstkommende torsdag står han på scenen hos Blå Kors Kristiansand, til det som tegner til å bli en konsert utenom det vanlige.

Av Ivar Eidsaa

Førstkommende torsdag står Sigvart Dagsland på scenen hos Blå Kors Kristiansand. (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)
Førstkommende torsdag står Sigvart Dagsland på scenen hos Blå Kors Kristiansand.
(Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)

Basert på de konsertomtalene som er blitt Sigvart Dagsland til del, inviterer Stavangerartisten som nå er bosatt i Bergen, til en type konsert som fenger publikum.

Han omtales som en artist som har en enorm tilstedeværelse. Når han så fremfører sine sanger med en stemme som må betegnes som uvanlig flott, tar han tilhørerne med på en musikalsk reise som gjør dypt inntrykk – fra det sårbare menneskelige til kraftfulle stemninger og vokale prestasjoner.

Glimtet i øyet har han alltid hatt, og det avstedkommer et skrått og humoristisk blikk på tilværelsens mange sider og fasetter, alltid med en dyp respekt for de bånd som binder artist og publikum, forteller og lytter, sammen.

Har truffet en nerve

Dagsland har gjennom sin lange artistkarriere truffet en nerve. I løpet av de over 15 årene han har holdt på, har han solgt plater i «bøtter og spann». Det sier sitt om hvilken posisjon han har, at han er blitt nominert til Spellemannsprisen hele tre ganger. Han vant denne i 1990 med albumet «Alt eg såg», et album hvis tittelspor fortsatt spilles ofte på radio.

Sigvart Dagsland har den sjeldne evnen at han gjennom sine tekster og melodier treffer publikum hjemme. Platen «Soul Ballads» som kom høsten 2001 er et godt eksempel på dette, med låter som har truffet mange.

Hans plate med kjente salmer og sanger gjorde et dypt inntrykk på mange. Og albumene som har hatt en så stor betydning for mange kan nevnes i fleng: «Dans med oss, Gud», «Hendt i dag», «Med røtter i himmelen», «I Samme Båt», «Stup», «Underlig frihet», «Forandring», og Hymns.

I november 2013 utgir han sin første felles-cd med sin adskillig vakrere halvdel, Karoline Krüger, og legger ut på en stor og bejublet julekonsertturnè samme år med 10-mannsorkester. CD`en selger til platina, en sjelden begivenhet i disse nedlastningstider. Gjennom årene har han samarbeidet med store deler av den norske artistflora; med duett – og konsertpartnere som Sissel Kyrkjebø, Ole Edvard Antonsen, Anne Grete Preus, Morten Harket, Arild Andersen og Bjørn Eidsvåg.

«Ka e du redd for»

Høsten 2002 deltok han sammen med Prinsesse Märtha Louise og Oslo Gospel Choir på juleplaten «Det skjedde i de dager», en plate som solgte trippel platina og med en etterfølgende turnè som samlet fulle hus over hele landet.

Nevnes må også hans to norskspråklige album «Hjemmefra» (2003) og «Underlig Frihet» (2004). Begge disse album befestet for alvor hans ry som vokalist og låtskriver, og ble honorert med gullplate. «Underlig Frihet» inneholdt i tillegg tre duetter, «Blåsenborg» med Jan Toft, «Om og om og om igjen» med Solveig Slettahjell, og ikke minst «Ka e du redd for» med Karoline Krüger, som er blitt hans mest spilte radiolåt noensinne.