Arvid Solheim i Haven

Etablerer ny konsertscene i Kristiansand

Blå Kors Kristiansand etablerer en ny konsertscene og treffplass i Kristiansand, spesielt rettet mot ungdom. I bakgården hvor blomsterutsalget Anemone holdt til tidligere, inviteres i sommer publikum til konserter og sammenkomster i konseptet som har fått navnet Blå Haven. En rekke kjente artister skal gjennom sommeren holde konserter i Haven. Den formelle åpningen finner sted 5. juli.

Av Ivar Eidsaa

Arvid Solheim i Haven
– Det å skulle gi et tilbud til de unge som gjerne er å finne utenfor McDonalds og 7Eleven, er et mål av målene for oss. Vi håper dette skal bli et trygt og god sted for byens ungdommer og øvrige innbyggere, et rusfritt alternativ, sier Arvid Solheim

– Blå Kors Kristiansand kjøpte i fjor lokalene hvor Anemone i mange år hadde sitt blomsterutsalg. Planen har hele tiden vært å etablere et nytt tilbud til byens befolkning for å gjøre arbeidet som Blå Kors gjør mer kjent, sier daglig leder i Blå Kors Kristiansand, Arvid Solheim.
– Lokalene ligger ideelt til, med front ut mot Rådhusgaten. Mange av dem som skal til og fra Lund, Gimlekollen eller Universitetet, går eller sykler forbi, sier han.
Første steg ut var å få gjennomført nødvendige grunnarbeider. En helt i september i fjor stilte
Jan Oscar Worren, Jostein Uleberg, Arvid Høyåsen, Joachim Lervik og Leif Hodnemyr med lastebiler, gravemaskin og mobilkran for å rydde hagen bak det gamle Anemonebygget.
I nærmere 25 år hadde ugresset og villnisset fått gro.

Stor dugnadsinnsats

– Vi hadde lyst til å få rustet opp hagen, men så nokså mørkt på å skulle gå i gang med håndmakt på dette her. Vi spurte både Jostein Høyåsen om han kjente noen som kunne være med og gjøre jobben, for en overkommelig penge. Vi fikk ja med en gang. Da dugnadsgjengen var ferdig, var over 50 tonn jordmasse bitt fjernet og bortkjørt, samt tilsvarende mengde pukk lagt på, sier han.
Deretter ble lokalene pusset opp, og nå står også uteområdet Blå Haven ferdig, etter en omfattende dugnadsinnsats.

Donasjon fra Spareskillingsfondet

Uteplassen er blitt malt og dekorert i tøffe og stilige farger, og med lokale designmøbler som passer Havens profil.
Uteplassen er blitt malt og dekorert i tøffe og stilige farger, og med lokale designmøbler som passer Havens profil.
– Det er takket være en donasjon fra Spareskillingsfondet at vi har hatt mulighet til å realisere prosjektet fullt ut, sier han.
Dermed har Blå Kors Kristiansand fått en terrasse på hele 150 kvadratmeter, etter at OPC donerte materialene til Haven. Veggene er blitt dekorert. Bord og stoler er på plass.
Et team bestående av Mia Jacobsen, Ronnie Jacobsen, Kirsten Rypestøl og Henning Reme har jobbet frem innholdet i konseptet.
– Vi ønsket å etablere en cafe, et samlingssted for hele byens befolkning. Dette er ment å være et treffsted for alle. Vi skal ha åpent ofte hvor vi har servering torsdager, fredager og lørdager, sier Solheim.

En rusfri arena for alle

– Vi ønsker å gjøre dette for å gjøre Blå Kors-arbeidet mer kjent i bybildet. Gjennom å etablere et cafetilbud håper og tror vi at terskelen for at mennesker som trenger oss lettere kan ta kontakt, sier han.
Ikke minst er det et mål å nå ungdom som ikke funnet seg til rette i fritids- og idrettstilbud.
– Det å skulle gi et tilbud til de unge som gjerne er å finne utenfor McDonalds og 7Eleven, er et mål for oss. Vi håper dette skal bli et trygt og god sted for byens ungdommer, et rusfritt alternativ, sier han.
Det er blitt samarbeidet nært med både ABUP, avdeling for barn og unges psykiske helse, kulturetaten i Kristiansand kommune og med kriminalforebyggende team hos politiet. Ikke minst har også flere unge som tilbudet retter seg mot, blitt tatt med på råd om hva et slikt tilbud må inneholde.
Ronnie Jacobsen som har vært med på å utvikle konsert- og kulturtilbudene Blå Torsdag og Blå Gospel, har hatt ansvaret for å booke artister til Blå Haven. Gjennom hele juli blir det lagt opp til loungemusikk fra 12.00-15.00. Deretter kjøres det konserter fra 15.00-17.00 med fire artister hver eneste lørdag gjennom feriemåneden.

Kjente artister skal opptre

– Dette blir en sommervariant av Blå Torsdag og Blå Gospel, sier Ronnie Jacobsen.
En rekke kjente og gode artister har takket ja til å komme. Først ut er Stein Roger Sordal den 4. juli. Uken etter kommer Kjetil Grande. Firkløveret Gjems, Stølefjell, Jacobsen og Skoglund opptrer 18. juli og sommerprogrammet avsluttes med konsert med Oakland Rain den 25. juli.