Dag 4: Oddleif Flaat

Oddleif Flaat

Hvorfor ble du Tidgiver:

Jeg ble med i Blå Kors-arbeidet allerede i 1947, forteller Oddleif Flaat. Han vokste opp i Posebyen, og da speiderarbeidet til Blå Kors startet opp i 1947, var det helt naturlig å bli med der.

  • Arbeidet utviklet seg raskt. Mange ble med. Engasjementet kom fort. Det var en spennende tid, sier han.
  • Aktiviteten var god på denne tiden. Det hadde vært lite å ta seg til under krigen, så det var stor stas å skulle bli med i noe, sier Flaat, som har vært med i speiderarbeidet i tilnærmet en mannsalder.
  • Du vet, en gang speider, alltid speider, humrer han.

Speiderarbeidet fortsatte å utvikle seg på en god måte utover på 50- og 60-tallet. Mange barn og unge så det som positivt å komme ut i naturen sammen med jevnaldrende og sammen skape gode opplevelser.

Hvilke oppgaver er det du utfører som Tidgiver:

Etter hvert som tiden gikk, ble Oddleif Flaat med i ungdomsforeningen og i 1970 ble han formann for Blå Kors-foreningen i Kristiansand, noe han for øvrig var i ni år.

  • Det var ikke så lett å få tak i noen til å ta over. Da jeg ble spurt, svarte jeg at dersom han og henne kunne ta ansvaret for det og det området av arbeidet, skulle jeg ble formann. Og dermed var jeg i gang, ler Flaat.
  • Blå Kors-arbeidet i Kristiansand vokste. Det krevde mer å være leder av arbeidet, sier han. Flaat arbeidet til daglig som typograf hos Stav Johanssens Trykkeri, men gikk ned i halv jobb for å få tid og anledning til å kunne skjøtte sitt verv som leder av foreningsarbeidet i Kristiansand.
  • Slik ble det frem til jeg ble pensjonist, og etter den tid er det blitt Blå Kors så å si hele tiden, smiler han.

Som leder av Blå Kors-foreningen innebar jobben å ha ansvaret for driften totalt sett, være seg det økonomiske og administrative.

Det innebar også å holde driften godt i gang ved institusjonene som Blå Kors Kristiansand drev, dets eiendommer og aktiva. Hovedhuset, for å si det slik, var den gang som nå Gyldenløvesgate, hvor det ble gitt arbeidstrening og aktiviteter. Det ble drevet internat i Fiskådalen, med seks hybelleiligheter.

Blå Kors-kretsen og Blå Kors-foreningen i Kristiansand drev sammen behandlingstilbudet på Loland. Etter en tid overtok kretsen driften av Loland, mens foreningen fikk ansvaret for driften av bokhandelutsalget som den gang lå i Lillemarkens. Bokhandelen ble drevet helt frem til årtusenskiftet.

Ditt sivile liv:

Jeg er nå pensjonist, men har gode og aktive dager i Blå Kors likevel.

Hva gir det deg tilbake å være Tidgiver:

Det har vært svært verdifullt og meningsfylt å være med. Utgangspunktet mitt har alltid vært at har jeg sagt ja til å være med, skal jeg være med fullt og helt. Det er viktig og fint å engasjere seg i forhold til de menneskene man møter, ung som eldre. Det er mange som trenger hjelp, og det har betydd mye å få anledning til å gjøre en innsats for dem som trenger det mest.

I dag er jeg med i både Brødrekoret og Musikkoret, og vi er ofte ute på tur, rundt en hundre ganger i året.

Din oppfordring til andre:

Det gir svært mye tilbake å være med, og her i Blå Kors bestemmer man selv hvor ofte man har anledning til å kunne bidra. Så min oppfordring er å ta turen innom og se hva som kan passe.